Poodle Köpek Türleri, Özellikleri ve Bakımı

Akıllı, sosyal ve her maceraya hazır bir dost arıyorsanız, poodle köpekler bunların ötesinde olağanüstü tatlılığıyla hayranlık uyandırıyor. Üstelik bu sevimli patililer birbirinden güzel köpek kıyafetleri giydiklerinde ise kent sokaklarını podyuma çeviriyor. Dış görünümleri şöyle dursun, bu süslü ırk hakkında bilinmesi gereken daha birçok özellik var. Poodle köpek özellikleri, bakım ipuçları ve tarihi hakkında merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

Poodle Cinsi Köpek Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kabarık tüyleri, küçük boyutları ve sevimli mizacıyla öne çıkan poodle cinsi köpekler aynı zamanda kaniş veya fino köpeği olarak da biliniyor. Fransa’da ülkenin ulusal köpeği kabul edilen ve ‘caniche’ olarak adlandırılan bu ırk aslında Almanya’ya özgü. Nitekim ismi de Almanca’da suya sıçramak anlamına gelen ‘puddeln’ kelimesinden türetilmiş. 

Poodle atalarının eski zamanlarda gemileri korumaya ve suya düşen cisimleri geri almaya yardımcı olan su köpekleri olduğu düşünülüyor. Sonraki dönemlerde Fransız soylularının yanlarında refakatçi olarak gezdirilen bu süslü ırk, eğitilmesi kolay olduğu için sirk gösterilerinin favorisi haline geliyor. Şimdilerde ise arkadaş canlısı, eğlenceli ve son derece zeki yapısıyla köpek sahiplenmek isteyen hayvan severlerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Poodle Köpek Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Poodle köpekler boyutlarına göre üç farklı şekilde sınıflandırılıyor: Standart, minyatür ve toy. Üçü de benzer fiziksel özellikler taşımasına rağmen boy ve ağırlıkları önemli ölçüde değişiyor.

Poodle cinsi köpeklerin fiziksel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Kulaklar: Göz hizasında veya altında bulunan kulakları genel olarak uzundur ve aşağı sarkar. 
  • Gözler: Poodle köpeklerin gözleri koyu renkli ve ovaldir.
  • Burun: Uzun ve sivri burunları vardır.
  • Boyut: Standart ırklar genellikle 35 cm’den uzundur. Minyatür poodle köpek ırkı 2 ila 35 cm arasında; toy poodle köpekler ise en fazla 25 cm uzunluğundadır.
  • Kürk Uzunluğu: Poodle köpeklerin kürkleri yoğun, kıvırcık ve genellikle kısa tüylerden oluşur.
  • Kürk Rengi: Kanişler siyah, kahverengi, koyu sarı, krem, çikolata ve beyaz da dahil olmak üzere bir dizi farklı renk taşıyabilir. Renkleri vücut boyunca eşit olarak dağılan tüyleri oldukça sağlamdır. 
  • Kuyruk: Poodle cinsi köpeklerin kuyruğu düz ve tüylü olmakla birlikte genellikle kısadır.  
  • Ağırlık: Standart poodleların ağırlığı 25-30 kg, minyatürlerin 5-7 kg, toy poodle köpek cinslerinin ise ortalama 1,5 ila 3 kg arasındadır.

Poodle Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Sahiplenmek istediğiniz köpek cinsi poodle ise zarif ve aristokrat imajına rağmen Fransa’da ördek köpeği olarak anıldığını belirtmekte fayda var. Dolayısıyla üstün koşu ve yüzme becerilerine sahip bu köpeklerin kişisel bakımından beslenmesine kadar birçok faktöre dikkat etmek gerekiyor.



Poodle köpeklerin kişisel bakımı nasıl yapılır?

  • Poodle köpeklerin mevcut dış görünümü su kuşlarını avlama amacıyla kullanıldığı yıllara kadar uzanıyor. Eklemlerinin etrafındaki kalın kürk onları soğuk suda sıcak tutarken, vücutlarının geri kalanındaki nispeten kısa tüylü bölümler ise ördekleri kovalarken sürtünmeyi azaltıyor. 
  • Özellikle toy poodle cinsi köpek sahiplenecekseniz, tüylerini her gün fırçalamanız gerekiyor. Böylece keçelenme olasılığı azaldığı gibi banyo ihtiyacı da daha seyrek hale geliyor. 
  • Ayrıca haftada en az bir kez kulaklarını kontrol ederek tüylenme veya kötü koku olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Tüy kesici ve makas yardımıyla kulaklarındaki tüyleri almanız gerekebilir.
  • Poodle cinsi köpekler çamur banyosuna dahil olmadıkça her dört ila sekiz haftada bir banyoya ihtiyaç duyuyor. 
  • Köpeğinizin herhangi dermatolojik bir rahatsızlığı veya tüy dökülme belirtileri varsa buna uygun köpek şampuanı kullanmanızda yarar var. Suyu seven bir ırk olduğu için kürkleri hızlıca kuruyor. 
  • Poodle yavruları her dört ila sekiz haftada bir saç kesimine ihtiyaç duyuyor. Sevimli dostunuzu kuaföre götürürken, o sırada tırnaklarının kesilmesini de isteyebilirsiniz.
  • Poodle köpeklerde kişisel bakımın en önemli aşamalarından birini de ağız bakımı oluşturuyor. Köpeğinizin dişlerini haftada birkaç kez fırçaladığınızdan emin olmalısınız. Kanişler diş ve diş eti hastalıklarına yatkın olduğu için veterinere yılda bir kez diş temizliği yaptırmayı da düşünebilirsiniz.


Poodle cinsi köpeklerin beslenmesi nasıl olur?

Poodle köpekler yağsız vücut şeklini korumak için yüksek proteinli diyetlere ihtiyaç duyuyor. Aynı zamanda aktif yaşam tarzlarını desteklemek için dengeli bir şekilde karbonhidrat tüketmeleri gerekiyor. Tavuk içeren köpek mamaları lif ve protein açısından zengin olduğu için hem sağlıklı hem de bütçe dostu bir seçenek olarak öne çıkıyor. Kanişleri beslerken yemek artıkları ve yüksek yağlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Sahip olduğunuz poodle cinsine göre en uygun günlük kalori alımını ve beslenme programını veteriner hekime danışarak belirleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, hipoalerjenik olan yoğun kürklerini sağlıklı tutmak için yararlı yağ asitleri içeren deri ve tüy bakımı ürünleri kullanmak gerekebilir.


Poodle köpeklerin aktivite seviyesi nasıl olmalıdır?

En akıllı köpek cinsleri arasında gösterilen poodleların yeterince sportif olmadıkları düşünülüyor; ancak durum pek de öyle değil. Son derece hareketli ve oyuncu olan bu sevimli canlıların egzersiz ihtiyaçları sizi şaşırtabilir. Çeviklik, itaat ve takip konusundaki yeteneklerini söylemeye dahi gerek yok. Yüzme konusunda da epey becerili olan kanişlerle su kenarlarında frizbi ve top gibi köpek oyuncakları ile yakalama oyunları oynayabilirsiniz. 

Poodle Köpeklerde Görülen En Yaygın Sağlık Problemleri

Poodle köpek cinsi birtakım sağlık sorunlarına yatkın olmasına rağmen ortalama 10 ila 18 yıl yaşayabiliyor. Bununla birlikte gelecek nesillerin genetik hastalıklarla boğuşmasını önlemek için çiftleştirmeden önce bazı hastalıkların önemini kavramak gerekiyor. 

Kanişlerde yaygın görülen hastalıklar şu şekilde:

  • Kalça displazisi: Kanişlerde kalça eklemleri ve kemiklerin birbirine uyuşmadığı ve genellikle doğuştan gelen kalça displazisi durumu görülebilir. Hareket etmeyi zorlaştıran bu hastalık genetik faktörlere dayansa da çevresel etkileri göz ardı etmemek gerekiyor. Bazı durumlarda sağlıklı kiloyu korumak ve düzenli egzersiz yapmak hastalığın ilerlemesini önleyebiliyor. Ayrıca köpeklerde kalça displazisi fizik tedavi, ilaç ve cerrahi yöntemlerle tedavi ediliyor. 
  • Hipotiroidizm: Hipotiroidizm, tiroit bezlerinin yeterince hormon üretemediği durumlarda ortaya çıkarak obezite, uyuşukluk ve sinirlilik haline yol açıyor. Basit bir kan testiyle kolayca tespit edilebilen bu hastalık reçeteli ilaçlarla tedavi ediliyor.
  • Göz sorunları: Bazi kanişler katarakt, optik sinir hipoplazisi ve glokokom gibi göz sorunlarına karşı duyarlı olabilir. Hepsi körlüğe neden olan bu hastalıklar arasında katarakt ve glokokom ameliyatla tedavi edilebiliyor. İyi haber şu ki poodlelar gözlerini kaybetse bile diğer duyularına güvenmeyi öğrenerek mutlu bir yaşam sürdürebilir. 
  • Sebasöz adenit: Bu hastalık, cilt ve saç köklerinin yağlanmasından sorumlu bezlerde işlev bozukluğu görülmesiyle ortaya çıkıyor. Kanişler de bu cilt hastalığının en çok görüldüğü ırkların başında geliyor. Tüy dökülmesine, pul pul ve tahriş olmuş bir cilde neden olan sebasöz adenit, özel banyolar veya losyonlar ile kolayca tedavi edilebilir.


Sonuç olarak söz konusu sağlık olduğunda önleyici bakım uygulamaları her şeyden önce geliyor. Minik dostunuzun sağlıklı kiloda kalmasına yardımcı olarak, egzersiz için yeterli alan sağlayarak ve dişlerini düzenli fırçalayarak ona konforlu bir yaşam sunabilirsiniz. Unutmadan, eğer alerjiniz olduğu için köpek sahiplenmekten çekiniyorsanız, hipoalerjenik ırklar arasında olan poodle cinslerini gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.



Ana sayfayaSonraki makale